Negroni

Negroni to drink z grupy aperitif, czyli tych, które podaje się przed posiłkiem. Mają pobudzać apetyt, więc drinki z tej grupy zwykle mają ziołowy smak.
Przygotowywany jest z trzech równych porcji ginu, słodkiego wermutu i gorzkiego likieru (najczęściej Campari).

Napój po raz pierwszy podano prawdopodobnie we Florencji w kawiarni Casoni w roku 1919 na żądanie hrabiego Camilla Negroniego, który chciał aby do jego ulubionego drinka Americano dodano też gin. Napój ten jest stosunkowo mocny i dobrze pobudza apetyt, można go jednak pić także po jedzeniu, jako digestif.

Details

Składniki

  • 40 ml wermutu Ciociosan Bianco
  • 40 ml ginu
  • 40 ml Campari
  • splash wody gazowanej
  • pół plasterka pomarańczy

Zostaw komentarz

Zapisz się do newslettera!

Chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości i promocje?